dinsdag 24 november 2009

Moedertaal

Veel mensen vinden het een slechte zaak dat allochtonen thuis geen Nederlands spreken, maar de moedertaal van hun ouders. De beroepsvereniging voor logopodisten, laat nu weten dat dit beeld verkeerd is. het is juist goed voor het verwerving van het Nederlands om een goede basis te hebben in de taal die je thuis spreekt.

Mirjam Blumenthal van het kenniscentrum meertaligheid, kind & ontwikkeling, bevestigd dit. het kan schadelijk zijn voor het Nederlands van de kinderen als ze thuis worden aangesproken in gebrekkig Nederlands. Een totaal andere taal is dan veel beter. Gebrekkig Nederlands zou de taalachterstand misschiel wel vergroten.

Een andere reden dat het voor de taalontwikkeling van allochtone kinderen slecht kan zijn om thuis of in de schoolpauzes niet hun vertrouwde thuistaal te spreken, is dat dat bij een kind een negatief beeld over de eigen taal en cultuur kan schepen, wat weer leidt tot een negatief zelfbeeld. Dat kinderen met een negatief zelfbeeld minder goed leren, was al langer bekend.

bron: http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-1108649.html

Mijn mening: Ik ben het hier ook mee eens, op mijn stageplek is 95% ook allochtoon maar spreken over het algemeen voor hun doen best goed Nederlands, dit leren ze dus op school of de peuterspeelzaal. De eigen taal is ook belangrijk voor hun zelf, maar ouders die Nederlands gaan praten tegen hun kind die het zelf ook erg moeilijk vinden, helpen de kinderen er ook niet mee.

Geen opmerkingen: